Famille Jaune

Famille Jaune-porselein, ook wel “Gele Familie” genoemd, is een begeerd en esthetisch opvallend type Chinees porselein dat wordt gekenmerkt door het gebruik van rijke gele glazuren. Deze stijl van porselein was vooral prominent tijdens de Qing-dynastie, met name tijdens het bewind van Keizer Kangxi (1661-1722) en de latere Kangxi-periode.

Famille Jaune-porselein onderscheidt zich door de prominente toepassing van verschillende tinten geelglazuur op een witte achtergrond. De dominante kleur is een diep geel, vaak vergezeld van aanvullende kleuren zoals groen, rood, blauw en paars. Deze kleuren worden zorgvuldig gebruikt om levendige decoraties te creëren, meestal met thema’s van flora en fauna, mythologie, landschappen, en soms historische gebeurtenissen.

Wat Famille Jaune-porselein bijzonder maakt, is de technische complexiteit en de vereiste vaardigheid om de heldere, uniforme gele glazuren te produceren. De kunstenaars pasten meerdere glazuurlagen toe om de gewenste kleur en textuur te bereiken, waarbij de stukken vaak meerdere keren werden gebakken in een oven.

Famille Jaune-porselein was zowel bedoeld voor binnenlandse consumptie als voor export naar westerse markten. Het werd zeer gewaardeerd in Europa en andere delen van de wereld, en het heeft nog steeds een aanzienlijke aantrekkingskracht op verzamelaars vanwege de zeldzaamheid en schoonheid ervan. Het vertegenwoordigt een opvallend voorbeeld van de technische en artistieke prestaties van de Chinese keramiekindustrie tijdens de Qing-dynastie.